Hver ottende patient får en kropstemperatur på under 36 grader under en lang operation. Det kan medføre alvorlige komplikationer, derfor opfordrer kvalitetschef til øget brug af varmetæpper og varm luft. Derudover er det måske en idé at købe lejer til operationsstuerne, som kan opvarmes. 

 

Det kan være en kold fornøjelse at lægge sig på operationsbordet. Kroppen er mere eller mindre afklædt, og huden sprittes af med kølig klorhexidin. Derudover udvider bedøvestofferne blodkarrene, så varmeafgivelsen bliver større.

På trods af, at længere operationer er forbundet med stor risiko for nedkøling, så oplever hver ottende af de patienter, som undergår en operation på over to timer en kropstemperatur på under 36 grader.

I 2021 blev 64.045 patienter opereret i over to timer på danske hospitaler. 12 procent fik under operationen en kropstemperatur på under 36 grader, kaldet hypotermi. Det viser tal fra Regionernes kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

- Hypotermi øger risikoen for forskellige alvorlige komplikationer som sårinfektioner, og hypotermi ændrer blodets evne til at koagulere, hvilket kan forårsage blodtab. Derudover kan det udløse en stressrespons, som kan give hjertekomplikationer, siger kvalitetschef på Rigshospitalet og formand for Dansk Anæstesi Database i RKKP, Kim Garde. Han har i ni år været overlæge indenfor neuroanæstesi på Rigshospitalet.

Kim Garde, Rigshospitalets kvalitetschef og formand for Dansk Anæstesi Database i RKKP. 

Kim Garde understreger, at der derudover er en del patienter, som ikke får målt deres temperatur under operation, og hvor man derfor ikke ved, hvorvidt de har været hypotermide under operation. Ud af den samlede mængde anæstesier på landets hospitaler får 10 procent af patienterne ikke målt temperatur, viser årsrapporten fra Dansk Anæstesi Database.

Bjørnekrammere og varm luft

Ifølge årsrapporten fra Dansk Anæstesi Database blev der i 2021 udført 328.064 anæstesier i Danmark. Ud af dem ender kun 0,3 procent med komplikationer.

- På kontoret har jeg et billede hængende af ether day, fra første operation med brug af æter i 1846. Flere mænd står i sort jacquet omkring patienten. Han, der opererer, har i det mindste smøget sine hvide skjorteærmer og ærmerne på sin sorte jacquet en smule op. Det er en glæde, at anæstesi er så sikkert for patienterne i dag, griner Kim Garde.

Men selvom der er en verden til forskel fra den første operation med æter i 1846 - på en i øvrigt siddende patient - så er der stadig behov for at smøge ærmerne op for at holde patienterne varme.

Først og fremmest skal der ikke være koldt på operationsstuen, derudover skal alle væsker være opvarmet til legemstemperatur. Af mere moderne grej peger Kim Garde på, at personalet kan supplere med Bair Hugger varmetæpper.

- Det er tæpper, som du enten lægger under patienten eller over patienten. Hvis man pumper varm luft ind under tæppet, bliver det næsten som et drivhus. Men man kan også anvende opvarmede geléagtige puder, som ellers anvendes til at forebygge liggesår, siger Kim Garde:

- Det er ikke raketvidenskab. Hypotermi er en kamp vi skal vinde ved at benytte flere forskellige lavpraktiske metoder. Det handler i høj grad om disciplin, kultur, organisation og struktur at undgå kolde patienter under anæstesi. Men man bør da overveje udelukkende at indkøbe lejer til operationsstuerne, som kan opvarmes.

Dansk Anæstesi Database

Dansk Anæstesi Databases årsrapport indeholder resultater fra 2021.