Sundhedsdata skal bane vejen for et bedre sygehusvæsen i Danmark med viden og erfaringer fra verdens bedste hospital.

 

Danmark har nogle af de bedste sundhedsdata i verden. Alligevel formår vi ikke at udnytte det fulde potentiale. Men et nyt samarbejde med verdens bedste hospital – Mayo Clinic – skal nu sætte skub i udviklingen, så den danske sygehussektor med tiden kan skabe en mere strømlinet og bedre patientoplevelse.

- Bedre brug af sundhedsdata, er helt afgørende for bedre patientbehandling, udvikling af nye sundhedsløsninger og en mere effektiv drift af sundhedsvæsenet. Det gælder ikke kun i USA eller Danmark, men hele verden. Et tættere samarbejde med det danske sundhedsvæsen kan være med til at udvikle en ny model, for hvordan man indretter og driver et sundhedsvæsen i fremtiden. Derfor er jeg begejstret for mit besøg i Danmark og den samarbejdsaftale, som vi netop har underskrevet her i dag, siger Dr. John D. Halamka, der er præsident for Mayo Clinic Platform.

Underskrivere: Præsident John Halamka fra Mayo Clinic Platform, direktør i Neurocentret på Rigshospitalet, Jannick Brennum skriver under på vegne af lægefaglig koncerndirektør Erik Jylling fra Region Hovedstaden og direktør Jens Winther Jensen fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Mayo Clinic er kendte for at have lavet et it-system, der sikkert og effektivt bruger sundhedsdata til udvikling af nye sygdomsbehandlinger og i sidste ende givet sundhedspersonalet meget mere tid til patienten.

Samarbejdet bliver udmøntet gennem en aftale underskrevet af Mayo Clinic, Region Hovedstaden og Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP). De to danske repræsentanter i aftalen håber, det er startskuddet til et bredere samarbejde på sigt.

- Mayo Clinic viser os vejen til den fremtidige udvikling af sundhedsvæsenet og den patientcentrerede behandling. Det er mit håb at vores aftale vil inspirere andre aktører - regioner, KL og staten til at tilslutte sig så et samlet sundhedsdanmark på sigt samarbejder med Mayo Clinic om udvikling af sundhedsvæsenet, siger Erik Jylling, lægefaglig koncerndirektør i Region Hovedstaden.

- Vi skal lære af de bedste, og jeg håber, at vi får øjnene op for alle de fantastiske muligheder, der ligger i sundhedsdata. Både i den primære brug til patientbehandling og i den sekundære brug til faglig udvikling og forskning. Hvis Danmark kan tage ved lære af opbygningen af Mayo Clinics dataplatform, kan vi udnytte vores unikke sundhedsdata til at skabe meget bedre behandling, udvikling og forskning for patienterne, siger Jens Winther Jensen, direktør for RKKP.

Også i Dansk Industri er der begejstring for samarbejdet. Her håber Peder Søgaard-Pedersen, underdirektør og chef for DI Life Science, at samarbejdet med tiden giver plads til flere løsninger fra den danske sundhedsindustri.

- Den samarbejdsaftale, som er indgået her i dag, kan være med til at gøre det danske sundhedsvæsen blandt verdens førende indenfor brug af nye sundhedsløsninger. Det vil ikke kun være en gevinst for life science industrien, som står på spring for at levere teknologien, men også for patienten der får en bedre behandling og sundhedspersonalet, der får frigjort mere tid til patienten, siger han.

Både Region Hovedstaden og Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram er en del af regeringens nationale partnerskab for sundhedsdata, hvor man håber, Clinic Mayo’s erfaringer i høj grad kan gavne.