De Kliniske Kvalitetsdatabasers Afrapporteringsmodel (KKA) er en metode til udveksling af kvalitetsdata i standardiseret format.
Dokumentation af KKA
De Kliniske Kvalitetsdatabasers Afrapporteringsmodel (KKA) er udviklet i samarbejde mellem RKKP, Sundhedsstyrelsen og regionerne. KKA er en metode til udveksling af kvalitetsdata i standardiseret format.
I den tekniske dokumentation findes en dybdegående beskrivelse af modellen og sammenhængen mellem datasæt og variable. Denne dokumentation er til personer, som skal anvende modellen i dens rå format, enten i videreformidling til regionerne/klinikerne, eller eksempelvis forskere, som modtager dataudtræk i formatet. Dokumentationen i Excel er ligeledes til personer, som anvender modellen i dens rå format. De to filer indeholder henholdsvis alle variable med oplysninger om formater samt alle udfald og betydning heraf.
Appendiks indeholder oplysninger for både leverandør og modtager. Her er eksempler på hvordan mere specifikke tilfælde af sammenhænge mellem de forskellige variables udfald kan afrapporteres. Desuden er her beskrivelser for de enkelte sygdomsområder, såfremt der er specielle detaljer omkring levering i generisk model for området.
Tips og tricks dokumentet er en mini-guide i brug af CPR-data til at lave mangel- og/eller opfyldelseslister for en eller flere indikatorer. Det beskriver i korte træk de forskellige udfalds betydning, enkeltvist og i sammenhæng, samt hvilke udfald man skal gøre brug af for at få en liste over eksempelvis ikke opfyldte indikatorer.
Hvilke filtyper leveres data i?
RKKP leverer data som CSV- eller SAS-filer.
Modtageren har herefter mulighed for at indarbejde data i eget analyseværktøj.
Derudover leverer vi en rapport i Excel-format over komplethed for udvalgte sektorer, for eksempel private hospitaler.
Hvilke datafiler sender vi?
Data filtreres på organisation (for eksempel SOR-koder), så en organisation modtager kun de data, hvor der har været indberetning til en eller flere kliniske kvalitetsdatabaser fra den pågældende organisation.
Data leveres i et bestemt format - KKA formatet - som er ens for alle kliniske kvalitetsdatabaser.
Batchkørsler hver nat
RKKP's batchkørsler kører hver nat. Batchvinduet er klokken 20-08. En database køres kun når:
En datakilde er opdateret
Et job er opdateret, f.eks. med en ny indikator
En styretabel er opdateret, for eksempel med ændring af en leveringsstatus på en indikator
RKKP kan ikke garantere en kørsel hver nat, selvom ovenstående er gældende, da der kan være fejl i kørslen.
En database kan også være sat på pause, hvis for eksempel en datakilde skal udskiftes, og datagrundlaget dermed ikke opdateres over længere tid.
Datagrundlaget
Datagrundlaget for de daglige leverancer er de datakilder, som er tilgængelige ved batchkørslen.
Indikatorerne er baseret på en eller flere datakilder, og datoen er angivet for den ældste af datakilderne som datakilde_opdateret. Hvis en indikator for eksempel er baseret på LPR og KIP, vil datoen være LPR's ugentlige leverancedato og ikke den daglige KIP-opdateringsdato.
For datakilder fra SDS tages "indholdsdatoen", og for øvrige datakilder tages "opdateringsdatoen" i RKKP's datavarehus, som dato i datakilde_opdateret.
KKA datasæt 1 indeholder værdier for datakilde_opdateret og Opgoer_slut. Vi har valgt at tage al data fra datakilde_opdateret minus 1 dag, som angivet i Opgoer_slut.
KKA datasæt 2a vil fremover også kunne indeholde samme måneds data
KKA datasæt 2b vil fremover kunne indeholde flere patienter i slutningen af måneden ift. leverance først på måneden
KKA datasæt 3 vil fremover kunne indeholde data for de flere patienter i 2b